Ansträngda och glansiga ögon

Ibland händer det att våra ögon blir överansträngda, vilket också kallas för astenopiska besvär. Det sker ofta i samband med att vi sitter för länge framför skärmar i form av mobiler och datorer. Vanliga symptom är att ögonen blir trötta, glansiga och svider. Du kan även få jobbig huvudvärk framme i pannan. Om du upplever detta många gånger kan du behöva söka hjälp för att vara säker på att det inte finns några bakomliggande orsaker. I så fall bör du ta kontakt med en ögonläkare så snart som möjligt.

Vanligt förekommande problem hos barn och vuxna

Detta har blivit ett mycket vanligare problem under de senaste åren både hos barn och vuxna eftersom vi spenderar stora delar av dagen framför skärmar. Både smartphones och surfplattor är en stor bov i detta. Oftast försvinner symptomen om vi låter ögonen vila och gör någonting annat för en stund. Men ibland är problemen värre och du måste ta till andra hjälpmedel. Det är inte bara skärmar som orsakar detta, även läsning under lång tid kan ge trötta ögon. Ögonen arbetar hårdare när de måste fokusera på nära håll under en längre tid. Det är därför det är så viktigt att ha bra belysning när du sitter och läser. Du kan även ha ett oupptäckt synfel som gör problemen värre.

Du kommer snabbt märka om dina ögon är trötta eller överansträngda. Ögonen blir torra, svider och eventuellt glansiga. Det kan till och med gå så långt att det värker i nacke och axlar. Oftast räcker det med att ta regelbundna pauser för att få bukt med problemet. Ta gärna minst två pauser på fem minuter varje timma. Tänk även på att ha bra belysning på din arbetsplats så ögonen inte behöver anstränga sig mer än nödvändigt. Skulle detta inte hjälpa bör du kontakta en ögonläkare för att bli undersökt.