Vad orsakar glansiga ögon?

Vissa människor lider av glansiga ögon, alltså att de ser väldigt blanka och vattniga ut. Det finns många olika

anledningar varför detta händer. En del är högst tillfälliga och kan till exempel bero på pollenallergi. Andra är mer bestående och kan kräva andra åtgärder. En vanlig orsak till glansiga ögon är att man andas in olagliga ämnen eller någon form av mediciner. Allergier är en annan vanlig orsak och det kan vara allt från damm till pollen. Ibland kan man även få en reaktion av smink eller hudvårdsprodukter som man använder kring ögonen. I dessa fall bör man sluta använda den produkten omgående.

Olika sjukdomar

Det finns även olika sjukdomar som kan orsaka glansiga ögon och i dessa fall bör det kollas upp omgående. Diabetes är till exempel en sjukdom som kan ge glansiga och våta ögon. I så fall kan du även uppleva svettningar, suddig syn och skakiga händer. Det är det låga blodsockret som orsakar detta. Om det skulle hända bör du kontakta en läkare så snart som möjligt, speciellt om du inte är medveten om att du har diabetes.

Graves sjukdom är en annan faktor som kan orsaka torra och blanka ögon. Det är en sjukdom som främst påverkar sköldkörteln. Om du har detta kan du även uppleva att din nacke blir svullen samt att du går ner i vikt eller tappar hår. Detta är en sjukdom som måste behandlas med medicin och du bör kontakta din vårdcentral omgående.

Barn kan få glansiga ögon om de är uttorkade. Om de är uttorkade kan de även bli torra i munnen och trötta och hängiga. Det är viktigt att se till att ett barn får i sig tillräckligt med vätska under dagen. Ha gärna en flaska ståendes som barnet kan gå och dricka ur så snart det känner sig törstigt.