Ögonen kan avslöja hur du mår

Har du ofta problem med glansiga eller rödsprängda ögon? Det kan faktiskt avslöja en hel del om din hälsa. Glansiga ögon kan till exempel vara tecken på flera olika sjukdomar. Om du upplever att dina ögon inte ser helt hundra ut är det en god idé att kolla upp det med en läkare så snart som möjligt. Rödsprängda ögon kan till exempel vara ett tecken på att du har sovit för dåligt eller att du är trött och stressat. Du kan även få dessa symptom efter en hård festnatt eller om du har vistats för länge i solen.

Grumliga eller glansiga ögon

Har du grumliga ögon bör du vara lite uppmärksam eftersom det faktiskt kan vara ett tecken på gråstarr. Det är framför allt vanligt bland äldre. En biverkning kan även vara att du får suddig syn. Glansiga ögon kan också ha väldigt många olika förklaringar. Även här kan trötthet och kosthållning spela roll men det kan också bero på något underliggande. Idag spenderar både barn och vuxna betydligt mer tid framför skärmar än förr vilket också är väldigt ansträngande för våra ögon. En biverkning av detta kan vara att dina ögon blir torra och glansiga.

Försök att begränsa din skärmtid så mycket det går. Ta gärna pauser eller dagar där du inte sitter vid varken dator eller telefon. Det är väldigt viktigt att hålla koll på sina ögon då de faktiskt kan ge dig en ledtråd om din hälsa i allmänhet. För glansiga ögon finns det till exempel många åtgärder som kan vidtas för att det ska bli bra igen. Det viktiga är att man kommer i kontakt med en ögonläkare så snart som möjligt så de kan göra en utredning om de bakomliggande orsakerna. Tänk även på att regelbunden träning och en välbalanserad kost är två viktiga delar i allt, även ögonhälsan.